2016 - 2017 sezonunda 3 kulvarda mücadele edecek Fenerbahçe'nin mevcut kadrosunu inceleyip,her mevkiyle ilgili kısa ve kişisel olan yorumlarımı yazmak istiyorum.Sizin için bu yorumlar biraz acımasızca gelebilir,ya da haksız olduğumu düşünebilirsiniz.Bunu şimdiden belirteyim.

( Her ne kadar Başakşehir maçının sonrasında bu yazıyı yazmış olsam da,mevcut kadroya hala takviye yapılmadığı için bu yazıya "sezon öncesi kadro değerlendirmesi" yazmam yanlış olmaz herhalde )

[ Kaleciler ]
Büyük takım olduğumuzu iddia ediyorsak,maç kazandıran kaleci sıfatına sahip bir kaleciyle yola devam etmemiz gerekiyor.Mevcut kadromuzdaki 3 kaleci de bu sıfata sahip kaleciler değiller. 

Galatasaray - Muslera örneğini uzun uzun yazmaya gerek yok. Birisi takımına şampiyonluk kazandırırken,ötekisi yanından geçen topa uzanamıyor.Seçim sizin.

[ Defans ]
En büyük kayıpları verdiğimiz mevkii olmasına rağmen,mevcut kadroda en çok güven veren oyuncu grubu bu bölgede bulunuyor.

Gökhan Gönül'ün ayrılışının ardından yerine gelen Van der Wiel'in dinamizm eksikliğini zamanla gidermesinin ardından Gökhan'ı aratmayacağını düşünüyorum.Şener ise Van der Wiel'in arkasında beklemeye devam edecektir.

Hasan Ali Kaldırım ise Caner'i fazlasıyla aratacak gibi gözüküyor. Hak,azimli bir oyuncu olmasına rağmen fazla düz ve takıma verdiği katkı sınırlı.Duran topları kullanma konusunda becerisi olmamasına rağmen sürekli topun başına geç(iril)mesine de anlam veremiyorum.Fenerbahçe gibi bir takımda ilk 11'de oynaması kendisi için büyük bir şans olsa gerek. 

İsmail Köybaşı ise Fenerbahçe formasıyla henüz performans sergilemediği için kendisi hakkında yorum yapmam doğru olmaz fakat şunu söyleyebilirim ki,eğer Beşiktaş'taki gibi oynarsa HAK'a yedek kulübesinin gözükmesi kuvvetle muhtemel.

Skrtel ve Kjaer'den gayet memnunum. Neustadter ise bir defans oyuncusu için fazla yumuşak gibi geliyor bana.Liberoda denenmesi çok daha iyi olur sanki.

[ Orta Saha ]
En az 2 transfer yapılması elzem olan,vasat seviciliğin ve yanlış planlamanın sonuçlarının yüzümüze yüzümüze vurulduğu mevkiye geldi sıra : orta saha.

Anadolu kulüplerinde maç kurtarıcı olarak sonradan oyuna girecek kapasitede olan futbolcuları baş tacı yapmamızın bedelini bu sezon ödeyeceğiz.Tabi ki transfer yapılmazsa.

Alper Potuk : Yanlış mevkide oynatıldığını düşünüyorum.Alper'i Alper Potuk yapan,Eskişehirspor'da oynadığı dönemde orta sahada gösterdiği dinamizm ve başarılı performanstı.Nitekim,Ersun Yanal döneminde de gayet iyi bir performans sergilemişti.Son 2 sezondur ise,kanatta hapsoluyor ve defoları ortaya çıkıyor.Kanatlara hapsedilmemeli.

Mehmet Topal : Sosyal medyada diloluğunu yapan çok olsa da,beğendiğim bir futbolcu değil.Defansif orta sahada oynarsa sorun yok.Başka mevkilerde denenerek kumar oynanmamalı.

Josef de Souza : Geldiğinde kendisi hakkında Baroni v2 benzetmesi yapmıştım ama,Baroni'nin tırnağı olamadı ve olamayacak da.Siz hala "top kapma istatistiği vb. verilerle övüne durun,skora katkı yapmadığı sürece ben "Bu adam nasıl Brezilyalı?" demeye devam edeceğim kendisi için.

Ozan Tufan : Fenerbahçe'ye geldiğinden beri Vitor Pereira'nın kendisini yanlış mevkide oynatmasından kaynaklı bir gelişim gösteremedi Ozan.Bu sene onun için belirleyici olacak.Gelişime açık ama gelişimini tamamladıktan sonra abartıldığı kadar iyi bir futbolcu olabileceğini düşünmüyorum.
 
Aatıf Chahechouhe : Sivasspor'da serbest oynadığı için gol krallığına kadar uzanan başarılı bir profili var Aatıf'ın.Fakat bizde benzer başarıyı göstereceğini düşünmüyorum.Top bazı pozisyonlarda ayağına dolaşıyor çünkü nereye hareket edeceğini henüz bilmiyor. Çünkü bizde Sivasspor'da olduğu gibi serbest oynama lüksü kendisine verilmiyor.

Salih Uçan : Roma'dan mental anlamda güçlenerek gelmiş,geleceği çok parlak.Fakat kendisinden bir "Oğuzhan Özyakup" performansı beklememiz için,"Sosa" gibi bir futbolcumuzun olması gerekiyor. Orta sahanın vasat oyunculardan oluşmasının en büyük sıkıntısını Salih çekecek gibi gözüküyor.

Volkan Şen : Futbolculara tapan ergen kitlesinden her ne kadar tepki yiyecek olsam da,Fenerbahçe'de yedek olmaktan öteye gidemeyecek bir futbolcu olduğunu düşünüyorum.Yetenekli fakat futbol zekası yok denecek kadar az bence.1 maç kazandırır,3 maç kaybettirir.Bu kadar dengesiz bir profile sahip futbolcular Fenerbahçe formasını kolay kolay giymemeli.

Miroslav Stoch : Fenerbahçe'de oynama konusundaki isteği ve azmi memnun edici olsa da,(Grashoppers maçındaki performansına rağmen) güvenemiyorum kendisine.Biraz daha bekleyelim.

[Forvet]
"Takviye yapın" diye bağıran bir başka mevki.

Robin Van Persie : Kendisi hakkında görüşüm geçtiğimiz sezondan beri sabit. Bu sezon da 15-20 gol arası bir istatistik yakalayacağını,fakat performans olarak yine beklentimizin altında kalacağını düşünüyorum.

Fernandao : Yorum yapmak istemiyorum.

Emanuel Emenike : Kesinlikle kendisine güvenilerek yola çıkılmamalı.
 
[Sözün özü]
Orta sahaya transfer yapmazsak,bir sezonu daha çöpe atmış oluruz.Kağıt üzerinde iyi bir kadro gibi gözükse de,oyun zekası ortalaması çok düşük bir orta sahaya sahibiz (Salih olmasa ortalama 0'a inecek). Mevcut orta sahanın bir sezonda ligde atacağı toplam gol sayısının 25'e bile ulaşamayacağı konusunda hem fikiriz sanırım.