Linha de Passe (Geçiş Çizgisi) : Walter Salles ve Daniela Thomas'ın yönettiği, 2008 yapımı bir Brezilya drama filmi. Brezilya'nın gerçekleriyle mücadele etmeye çalışan bir anne ve 4 üvey çocuğun hayatla olan mücadelesini anlatıyor. Anne rolünde gördüğümüz Sandra Corveloni, bu filmle 2008 Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü kazanmış.

Beşinci çocuğuna hamile olan Cleuza, Sao Paulo'da ev temizliği yaparak geçimini sağlayan bir annedir. Ev işlerinden kalan zamanlarını Corinthians'ın maçlarına giderek geçirecek kadar da futbol aşığıdır. Cleuza'nın; Dario, Denis, Dinho ve Reginaldo adında 4 çocuğu vardır:

Dario: futbol yetenekleriye ön plana çıkar ve şansını futbol seçmelerinde dener. Yaşı 18'i geçtiği için seçimlere kabul edilmeyeceğini anlayan Dario, çareyi kimliğinin üzerindeki doğum tarihini elle değiştirmekle bulur. Yeni yaşıyla katıldığı ilk seçimde başarılı olan Dario, kimliğin sahte olduğunun anlaşılmasıyla hayallerine ara vermek zorunda kalır ve iç hesaplaşmalara başlar.

Denis: motorsiklet kuryeliğinden başlayıp motorsikletli soygunlara uzanan bir hikayesi vardır. Daha fazla para kazanmak için bu soygunları yapmaya mecburdur.

Dinho: bir benzin istasyonunda çalışan, boşta kalan zamanlarında kilisede görev alan ve dini bağlılığı yüzünden bastırılmış cinsellik problemleriyle uğraşan bir gençtir.

Reginaldo: kim olduğunu bilmediği babasının bir otobüs şoförü olduğu sanrısına kapıldığı için tüm vaktini otobüslerde geçirmeye çalışan bir çocuktur. Dario gibi, Reginaldo'nun da futbola olan bir yeteneği vardır ama o, otobüs şoförü olmayı kafasına takmıştır.


[Spoiler]
Tüm karakterlerin bir arada olduğu mutlu bir son bekliyorsanız, yanılıyorsunuz. Her karakterin kendi finaline tanık oluyoruz:

Cleuza: Dario'nun oynayacağı maçı izlemek için evden çıkacağı sırada, doğum sancılarına maruz kalır ve dışarıya çıkamaz. Dario'nun ödemesi gereken rüşveti de bu yüzden götüremez. 

Dario: rüşvet vermeyi kabul ederek girdiği takımın maçında son dakikalarda oyuna girer, bir penaltı yaptırır ve topu ağlarla buluşturur.

Denis: başarısızlıkla sonuçlanan soygundan kaçarken çarpıştığı lüks arabanın sahibini alıkoyar, adamın çaresizliğiyle kendisini içselleştirir.

Dinho: çalıştığı benzin istasyonunun patronunu pataklamanın verdiği rahatlıkla, gönüllüsü olduğu kilisenin kutsama törenine gider ve huzuru bulur.

Reginaldo: sık sık uğradığı ve araç kullanmayı teorik olarak öğrendiği otobüs garajından bir otobüs kaçırır. Film, Reginaldo'nun bu otobüsle seyahat edişi sırasında yaşadığı mutlulukla sonlanır.

* Film, Morumbi Stadyumu'nda oynanan São Paulo - Corinthians derbisiyle açılıyor. Evin annesi Cleuza'yı tribünde, Corinthians'ı desteklerken görüyoruz. Söz konusu maç 7 Ekim 2007 tarihinde oynanmış ve Betao'nun golüyle Corinthians rakibini 0-1 mağlup etmiş.