Önce Damien Comolli'nin, ardından da Ersun Yanal'ın ayrılışı sonrasında Fenerbahçe için sportif direktör ve teknik direktör adayları basında yer bulmaya başladı. Her kafadan farklı bir ses çıkıyor; Aykut Kocaman'ı taparcasına sevenler, Daum'un Fenerbahçe'sini özleyenler, Erol Bulut'un potansiyelinden medet umanlar, baba-oğul Lucescu formülüne sıcak bakanlar... Biz bu isimleri konuşurken, kulübün gün içinde yaptığı açıklamayla Yalçın Koşukavak ismi de (her ne kadar A takım teknik direktörlüğü için düşünülmediği söylenmiş olsa da) adayların arasında girmiş durumda.

Aziz Yıldırım hükümdarlığının son dönemlerindeki ve Ali Koç yönetimindeki 2 yılda yaşanan başarısızlıklar sonrasında taraftarlar olarak yakarışlarımız birbirine çok benziyor. Samandıra'nın yönetilemiyor oluşu, takımın erken pes edişi ve motive edilemeyişi, camia içinde yaşanan iç hesaplaşmalar, kadro mühendisliğinde kör göze parmak sokulurcasına yapılan hatalar ve en önemlisi; iyi kadro/kötü teknik direktör ya da kötü kadro/iyi teknik direktör sarmalından bir türlü çıkamıyor oluşumuz.

Yönetimler değişiyor, hocalar ve futbolcular değişiyor ama sorunlar her zaman güncelliğini koruyor. Bu sarmaldan çıkamayışımızın ana sebebinin, camianın bir futbol aklına sahip olmamasından kaynaklandığını düşünüyorum. 

Johan Cruyff'un Barcelona ve Ajax'ta üstlendiği role benzer bir rol üstlenecek; işi bilen ve sözü sorgulanamayacak, yönetimler üstü bir figüre sahip değiliz. Mevcut yönetim de futboldan zerre anlamadığını defalarca kez bizlere ispatlamış durumda. Ortada böyle bir durum varken, yapılanmayı oluşturacak ve yönetecek bir sportif direktör seçimi ciddi önem kazanıyor. 

Sportif direktörlük görevini üstlenecek kişi, aynı zamanda "futbol aklı" rolünde olmalı ve gerektiği zaman yönetime/hocaya "ne yapmaya çalışıyorsunuz siz?" diyebilmeli; Giuliano Terraneo ve Damien Comolli gibi menajer eskisi de olmamalı. Otoritesi tartışılmamalı.

Başkan Ali Koç yönetimi ve (belki de) Fenerbahçe için önümüzdeki sezon son şans olmasına rağmen, bu konuda adımların atılıp atılmadığı konusu ise muallaklığını korumaya devam ediyor. 

Kendilerinden bir türlü göremediğimiz şeffaflık ilkesine yakışır şekilde, taraftarlar olarak mevcut süreçle ilgili bilgilendirmeyi ve gereğinin yapıldığına dair haberleri en kısa zamanda okumak dileğiyle...

Hepinize bol hijyenli günler.